Ohjelma

Täältä löydät Cosvision x Cosplayn SM 2021 -tapahtuman ohjelman.
Lisätietoa kuvauspisteestä löydät täältä ja Unisex-pukuhuoneesta täältä.

Coscraft – cosplaysta päivätyö
Kokoushuone 3 klo 13-14
Coscraft & Iris Rönkkö

Miten cosplaysta tulee päivätyö? Millaista on pyörittää kauppaa, jonka asiakkaina ovat cosplay-harrastajat? Tule kuuntelemaan ja kyselemään, kun otamme etäyhteyden Englantiin ja Coscraft-kaupan väki kertoo miten harrastuksesta tuli työ.

Keskustelu käydään englanniksi, mutta tarjolla on tulkkausta suomeksi. Haastattelijana Iris Rönkkö.

Cosplay ja tiktok
Pieni sali klo 14-14:45
Froggzi & Monkyeon

Käytätkö päiväsi katsoen tiktokkia? Pidätkö cosplaysta? Jos vastasit kyllä, niin liity seuraamaan monkyeonin ja froggzin vinkkejä ja niksejä miten voit ehostaa omia cosplay-tiktokkejasi!

Cosplayn etiikkaa
Kokoushuone 3 klo 14-14:45

Aino Peltokoski @ainocos, Anna Karhu @skumppakarhu – Oulun Cosplay ry @ouluncosplay

Miten kulttuurinen omiminen voi ilmetä cosplayssa? Mistä blackfacessa on kyse? Voiko cosplay olla kehopositiivista? Tule keskustelemaan näistä cosplayhin liittyvistä eettisistä kysymyksistä. Odotamme, että osallistujat noudattavat turvallisen tilan periaatteita.

Erilaiset tavat käyttää kimonoa
Kokoushuone 3  klo 11-11:45
Annamari Konttinen

Kimonon klassinen pukeminen on taitolaji, jossa on myös välineurheilun piirteitä. Kimonoa voi kuitenkin käyttää myös luovasti.

Kuinka löytää uutta kipinää ja kehittyä cosplayssa?
Pieni sali klo 12-13:15
Natali Da’Jeannette

Onko cosplayn harrastaminen kohdallasi jumahtanut paikalleen? Inspiraatio kadoksissa ja aina joku kohta puvussa jää kalvamaan? Natalia syventyy luennossaan oman cosplay-uupumuksen voittamiseen niin ulkopuolisten ärsykkeiden kuin oman asennoitumisen avulla, murtaen mielikuvia kehittymisestä. Käydään läpi puvustuksen eri osa-alueita ja vinkkejä, jotka auttavat eteenpäin myös 12 cosplay-vuoden jälkeen.

Patinointimenetelmät post-apokalyptisessä puvustuksessa
Kokoushuone 3 klo 12-12:45
Päivi Asikainen

Tämä on erään puvustuksen teon tarinan. Prosessikuvaus valottaa millaista on työskennellä asiakkaille tehtävien tilaustöiden parissa ja mitä menetelmiä käytetään kun uudesta halutaan likaista, kulunutta ja ruosteista. Mistä etsiä materiaaleja post-apokalyptisiin pukuihin? Millaisilla eri tavoilla voi hyödyntää värjäämistä, valkaisua ja maalaamista? Miten ruostetta tehdään? Luento pohtii myös onnistumisia, epäonnistumisia ja puvustuksen herättämiä tunteita sekä tekijässä että asiakkaassa

Peruukkien perusteet
Pieni sali klo 11-12
siiricosplay

Luennolla käydään läpi perusasiat peruukeista, niiden muokkauksesta ja hankkimisesta huoltoon ja säilytykseen.

Avoin miittipaikka
Kokoushuone 3 klo 15-18

Haluatko tapahtuman aikana istua alas ja tutustua uusiin ihmisiin? Kokoushuone 3 toimii avoimena miittipaikkana klo 15-18! Tule hengailemaan ja juttelemaan muiden kävijöiden kanssa.

HUOM! Syöminen ei ole sallittua kokoushuoneessa.


Työpajat aakkosjärjestyksessä

Japanilainen perinteinen käsityö tsumamizaiku
Kirjasto klo 13-14:30 & 15-16:30
Japanin Suomen-suurlähetystö / Hisako Minami-Skei

Yli 200 vuoden historian omaava tsumamizaiku on työtapa, jossa kangasta taitellaan ja rypytetään päällekkäin esimerkiksi eri vuodenaikojen muotojen kuten kukkien ja lehtien malliseksi. Nykyään se on hyvin suosittu hiuskoristeissa ja asusteissa. Tervetuloa työpajaan tutustumaan perinteiseen japanilaiseen käsityötaitoon ja viettämään hauska hetki valmistaen tsumamizaiku-asuste. Ohjelma järjestetään japaniksi ja tulkataan suomeksi.

Huom! Työpajaan on ennakkoilmoittautuminen infopisteellä. Yhteen työpajaan otetaan enintään 10 osallistujaa.

Kumihimo-punontapaja
Kirjasto klo 11-12:30
Maria ”savustettu lumipallo” Peltokoski

Punontapajassa pääset tutustumaan japanilaiseen Kumihimo-tekniikkaan ja tekemään valitsemasi pienen punontatyön, kuten rannekorun, avaimenperän tai vaikka kirjanmerkin. Sopii kaikenikäisille ja -tasoisille punonnasta kiinnostuneille.